2012. december 14., péntek

Szalmacsillag készítés - Nagy ajtódísz



Ennek a 37 cm átmérőjű szalmacsillagnak a leírására a neten botlottam bele. Mivel pont az ilyen nagy méretű, rengeteg szalmaszálból készülő csillagok jelentik számomra a kihívást, muszáj volt megcsinálnom. :) 



A csillag megkötésében segítségedre lehet a szalmavirág elkészítésének leírása, ugyanis a két csillag összeállítási módja sokban hasonlít egymáshoz.
A szalmaszálak előkészítése után először háromféle kicsi csillagot kell megkötnünk:


1. A nagy csillag közepére kerülő csillag (bal felső kép): A közepes méretű kirakósablon és egy gumigyűrű segítségével készül. A fonalat középen, a szalmaszálak keresztezésénél vezetjük körbe és kötjük meg. Szükség van hozzá 4 db, 8,5 cm hosszú, vasalt szalmaszálra.
2. A nagy csillagot összefogó csillag (jobb felső kép): 4 db 5 cm hosszú, vékony (!) beáztatott de nem vasalt szalmaszálból készül. 
3. 4 db mini csillag (alsó kép): 16 db közepes vastagságú, vasalt, 4 cm hosszú szalmaszálból. 


A nagy csillag elkészítéséhez 80 db, 22 cm hosszú, beáztatott, közepes vastagságú szalmaszál kell. Ezekből 8 csokrot kötünk, majd a 3 cm-es végeit hegyesre vágjuk és felfűzzük az vékony szalmaszálakból készített kicsi csillagra.


A csokrokat könnyebb összekötni, ha azokat gumigyűrűvel lazán összefogjuk. A megkötés  helyes módját elolvashatod a jégkristály leírásánál. 
Ha ezzel megvagyunk, felfűzhetjük a gyöngyöket.


Az összekötő kicsi csillagra felfűzött és egymással összekötött csokrokat megfelezzük és a szomszédos csokor felével kötjük össze (laposan, szintén egy könyv segítségével) az első kötéstől mért 4 cm-es távolságnál. 



Mostantól a csillag hátoldalán dolgozunk tovább a fenti képek szerint. Minden második csokor szálait kötjük össze a szélektől befelé haladva. Az első pár szalmaszálat 7 cm-es hossznál, a másodikat 8,5 a harmadikat 10, a negyediket 11,5 és az ötödiket 13 cm-nél kötjük össze egymással
Ha ezzel végeztünk, ilyen lesz a végeredmény:


Már "csak" a másik négy csokrot kell ugyanígy megkötnünk,


a lenti kép szerint formára vágni a szalmaszálak végeit, felragasztani a középső és a négy mini csillagot. 


Szokásom, hogy ritkán csinálok meg valamit pontosan a leírás szerint. Ezen a csillagon annyit változtattam, hogy gyöngyöket fűztem a belső kör köré. Ezért viszont csökkenteni kellett a belső, vasalt szalmaszálakból készült, felragasztott csillag méretét.

Az eredeti leírás forrása: weihnachtssterne-basteln.de



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése