2012. november 17., szombat

Szalmacsillag készítés - JégkristályAz előző részhez hasonlóan most is két szalmacsillag elkészítésének módját mutatom be. A nagyobbik ez esetben is a kisebb csillag továbbfejlesztett, kissé bonyolultabb változata lesz.


A kicsi csillag elkészítéséhez a közepes méretű formáló sablonra vagy a 4,5 cm átmérőjű parafa körre lesz szükségünk, amin 8 db rajzszeget  egymástól egyenlő távolságra tűzzünk be. Kell még továbbá 8 db 9 cm hosszúságú, közepes vastagságú és 4 db 11 cm hosszú, az átlagnál vékonyabb, megfelelően előkészített szalmaszál.


A 9 cm-es szalmaszálakat a fenti kép szerint rakjuk ki és rögzítsük a sablonon, 


majd a 4 db vékonyabb, 11 cm hosszú szalmaszálat is  helyezzük el a formában a fenti kép szerint. 


A szalmaszálak kellő leszorítása után már csak össze kell kötnünk a csillagot:
 A szalmaszálakat az egyik keresztezésénél kössünk össze és csomózzuk meg úgy, hogy a fonál rövidebbik fele kb. 10 cm hosszú legyen. A fonál hosszabbik végével a cérnát a szalmaszálak mögött vezetve, háromszor tekerjük körbe a szalmaszálak kereszteződése körül, jó feszesen, de a szalmaszálak sérülése nélkül. Majd így haladjunk tovább, míg körbe nem érünk. Visszaérve az első keresztezéshez kössünk egy csomót a kötözés kezdetén meghagyott 10 cm-es fonálvéggel. Aztán a 10 centis fonál véget és a hosszabbat csomózzuk össze, hogy felakasztható legyen a csillagunk. 


Ha sablonnal szeretnéd elkészíteni a jégkristályt, akkor a szalmaszálak megfelelő elrendezéséhez az alábbi kép nyújt segítséget:A nagy szalmacsillag kötéséhez készítsünk elő 4 db 22 cm-es, 8 db 14 cm hosszú és 8 db 18 cm hosszúságú szalmaszálat. 


A 14 cm, valamint a 22 cm hosszú szalmaszálakból kössünk egy csillagot a kis csillagnál fent leírtak szerint, a kisebb parafa kör (átm. 4,5 cm) segítségével (1. 2. és 3. kép).
 A közepes parafa körön (átm. 6,5 cm) is szúrjunk le 8 db rajzszeget egymástól egyenlő távolságra és helyezzük el a 18 cm hosszúságú szalmaszálakat ugyanúgy, mint az imént. (1. kép) Ezután helyezzük rá a már megkötött csillagot (4. kép), rajzszegekkel rögzítsük és a kössük össze a kettőt. 


A képen jól látszik, hogy tulajdonképpen a 22 cm-es szálakat kötöttem a nagyobb csillaghoz. 


Ezzel elkészült a nagy csillag is. 
A sablonos kirakás lépései megegyeznek a korábban leírtakkal, viszont végig a közepes sablonnal dolgozunk!  Az első 3 kép a kisebb csillag összeállítását mutatja, a 4. pedig a nagyobbét. Figyelj a közök számára, mert a nagyobbnál a szalmaszálakat kevesebb közzel helyeztem el, mint a kisebb csillagnál! (hasonlítsd össze a 2. és a 4. képet!) 
Végül a nagyobb csillagra helyezzük rá a kisebbet (középső kép) és kötözzük össze a fent leírtak szerint. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése