2011. július 28., csütörtök

Falfestési technikák - Szivacsozás

(Első rész) 


Ha már ennyi szó esett a falak színéről, térjünk rá egy kicsit a gyakorlatra. 
Azon túl, hogy megválogatjuk az egyes falak színét, a festési technikával is játszhatunk.


Az egyszerű falfestésen túl számos festési eljárás létezik, amivel feldobhatjuk a lakást.
Arra azért érdemes ügyelni, hogy ne vigyük túlzásba sem ezeknek a különleges technikáknak az alkalmazott mennyiségét. Azaz talán nem minden helyiségben és ne minden falfelületen alkalmazzuk őket.
A szivacsozás a mediterrán stílusban előszeretettel alkalmazott technika. Felhőkre emlékeztető lágy, térhatású mintát hozhatunk létre vele. Nagyszerűen takarja az esetleges falhibákat, egyenetlenségeket.Kétféleképpen csinálhatjuk.
Az egyszerűbb változatnál, a  világosabb színű, diszperziós alapszínt hagyjuk megszáradni, majd tengeri szivaccsal egy vagy két színt vigyünk fel rá. 
A minta kialakításához már vizes festékre van szükség, amibe épp hogy csak mártsuk bele a szivacsot és gyors, egyenletes mozdulatokkal hordjuk fel a falra. 
Ha több színű mintát szeretnénk, hagyjuk megszáradni a korábban felvitt réteget és fogjunk új szivacsot.


A második módszer fordítva működik.
A száraz alapszínre nagyon vékonyan és egyenletesen, keskeny sávokban haladva visszük fel a festéket, majd közvetlenül ez után egy szivaccsal fel is itatjuk a falról úgy, hogy átüssön az alapfesték.
Jobb ilyenkor többen dolgozni, mert viszonylag gyorsnak kell lennünk, nehogy idejekorán megszáradjon a festék.


Ha még tapasztalatlanok vagyunk, érdemes egy kisebb felületen próbafestést csinálni és kicsit begyakorolni a választott technikát.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése