2011. május 10., kedd

Kerttervezés - Stílus

(Kerttervezés - első rész)

Mielőtt bárminek nekikezdenénk, el kell döntenünk, hogy melyik kertstílus áll hozzánk legközelebb, mi tetszik igazán. Ennek legegyszerűbb módszere az, ha különféle magazinokból, könyvekből kikeressük, a nekünk tetsző képeket és megfogalmazzuk magunknak azt, hogy mi az, ami megfogott benne. Így lassan kitisztul a kép, már tudni fogjuk, hogy melyik az az egy, vagy néhány stílus, ami alapján elindulhatunk.


Ha például két stílus is tetszik, mérlegelhetjük, hogy melyik illik jobban a házunkhoz és ez által azt választjuk. De ha nagy udvar áll a rendelkezésünkre, nem feltétlenül kell döntenünk egyik mellett sem. Jó megoldás lehet, ha a kert különböző részein alkalmazzuk őket ügyesen elkülönítve egymástól.


Stílusválasztáskor érdemes figyelembe vennünk a helyi adottságokat is. Ezzel sok munkától, bosszúságtól, pénzkiadástól kímélhetjük meg magunkat. Ezen azt értem, ha például a kertünk talaja rossz vízelvezetésű, gyakran nyirkos, az erre érzékeny növények sorra elrothadnak, célszerű egy kerti tó létrehozása stéggel, mocsárkerttel párosítva, itt-ott fatörzsekkel díszítve.

Hillside rockery style summer garden border

Lejtős teleknél szinte adja magát a sziklakert kialakítása teraszokkal. Ha nagy árnyas fák vannak a kertünkben, nem feltétlenül kell megválnunk tőlük, imitáljuk inkább egy erdő szélét egy szép tisztással, stb.

シーサイド・ガーデン

Igényeinken túl figyelembe kell venni életstílusunkat is. Számításba kell vennünk, hogy bizonyos kertstílusok munkaigényesebbek másoknál. Például ilyen a szabályos (francia) kert, aminek fő jellegzetességét a formára nyesett bokrok jelentik.


A következő feladat, hogy alaposan megismerjük a kiválasztott stílust, ugyanis meg kell ragadnunk a lényegét, jellegét, az arculatát meghatározó főbb növény fajokat, kiegészítőket, dekorációkat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése